Conform celor mai vechi texte gasite, regiunea Zamora se dedica productiei de vin inca din secolul al XI-lea. Vorbind din punct de vedere istoric, economia zonei s-a bazat 100% pe productia de vin si tuica. Aceasta traditie in producerea vinului si dragostea localnicilor pentru podgorii au permis pastrarea viilor de peste 150 de ani, in special in zona in care se afla crama, in localitatea Villanueva de Campeán. Aceste podgorii veterane au o capacitate incredibila de autoreglare in functie de caracteristicile fiecarui an si nu este surprinzator faptul ca, in anii cu productii reduse, un butas nu reuseste sa produca nici macar 1 kilogram de struguri.
Situata in vestul extrem, aproape de granita cu Portugalia, Tierra del Vino din Zamora are o altitudine mai mare decat cel mai apropiat D.O. vecin (Toro) atingand 750 de metri altitudine, ceea ce confera zonei temperaturi mai scazute, in special vara si in luna septembrie, esențial pentru maturitatea deplina a strugurilor. Temperatura medie este cea mai ridicata din Castilla y León, ducand la o anumita omogenitate a recoltelor si, in plus, Tierra del Vino din Zamora este o zona bine „ventilata” ceea ce compenseaza rigorile termice de vara si reduce la minimum riscurile bolilor in podgorie.
Diversitatea solurilor care exista in regiune se datoreaza in mare masura faptului ca in alte vremuri a fost irigata de 3 rauri mici, lasand in principal sedimente de nisip foarte fine, dar si zone in care suprafata solului este formata in intregime din bolovani.
„Vía de la Plata” care trece prin Zamora si se incheie in Santiago de Compostela, a dus la un aflux mare de pelerini care au introdus diferite soiuri de struguri in zona, rezistand prin selectie naturala o clona unica a soiului Tempranillo cu o personalitate deosebita. Clona Tempranillo din zona, sau Tinta Madrid, după denumirea lui in aceasta regiune, are caracteristici foarte speciale. Este puternic ca soiul vecin Tinta de Toro, dar si elegant ca soiurile Tempranillo din Ribera del Duero. Pielita este groasa si plina de taninuri, dar expresia pe bolta palatina este fina si granuloasa. Expresia aromelor si savorilor este foarte speciala, tinde spre cafea, lemn-dulce si mirodenii, chiar inainte de a trece prin lemn. Acestea sunt cele doua caracteristici care il fac diferit de Tinta de Toro, care este mai predispus aromatic la mure, iar fructele negre si taninurile sunt mai bine marcate.
Bodegas Viñas del Cénit se hraneste in principal din vite vechi plantate in sistemul traditional. Chiar si pentru vinurile sale cele mai tinere, baza viticola se ridica in medie la 35 de ani. De acolo in sus se ajunge pana la 150-180 de ani. Majoritatea acestor vite de vie au fost plantate in „pie franco” inainte ca filoxera sa distruga parte din podgoriile spaniole. Habitatul acestora este un teren sarac cu pietris si suprafata nisipoasa, pe un substrat unde predomina argila.